Vigeland-kunstnerne fra Lindesnes kommune

Vigeland-navnet er et kjent og kjært navn enten du tenker på skulpturer, malerier, sted eller personer. Alle er ikke i slekt, men utsøkt kunstner-arbeid er fellesnevneren. Disse tre talentene fra storkommunen Lindesnes, har skapt flotte arbeider og er kjente innen kunstens verden.

Gustav Vigeland

Adolf Gustav Thorsen ble født i Mandal i 1860. Rundt 1882 endret han navnet sitt til familienavnet Vigeland. Han er anerkjent for flotte arbeider innen treskjæring og billedhugging. Hans mest berømte arbeid er Vigelandsparken i Oslo, med er enn en million besøkende hvert år fra innland og utland. De mest omtalte skulpturene er “Sinnataggen” , “Livshjulet” og “Monolitten”. Arbeidet med Vigelandsparken tok flere tiår, og det var et prosjekt som vokste i størrelse over tid. Hverken kunstneren eller oppdragsgiveren trodde dette arbeidet skulle ta tiår.

Gustav Vigeland ble i 1901 utnevnt til Ridder av St. Olavs Orden. Han ble tildelt Storkorset i 1929, og han utformet Nobels Fredsprismedalje i 1901. Hans fantastiske treskjæringsarbeider på Nidarosdomen i Trondheim er alene verdt et besøk.

Emanuel August Vigeland

Emanuel ble født i 1875, og døde i 1948. Han er Gustav Vigelands yngre bror. Han er anerkjent billedkunstner, og har gjort mange utsøkte arbeider. Billedkunst er et samlebegrep for tegning, maling, grafikk, skulpturer, billedvev, og inkluderer nåtidens fotografi, video, data-kunst og installasjon. Hans utsøkte glassmalerier, lysekroner og fresker utsmykker flere norske kirkebygg. Emanuel Vigeland er godt anerkjent for arbeider utenfor Norges grenser.

To av hans barn, Per og Maria Vigeland er renommerte kunstnere. Barndomshjemmet til Gustav og Emanuel er bevart som kunstmuseum i Mandal.

Arne Vigeland

Skulptøren Arne Vigeland ble født på Vigeland i 1900 og døde i 1983. Skulptører utfører krevende arbeider i tredimensjonalt medium som tre, stein, leire, gips og bronse. Arne Vigeland er kun navn-beslektet til Gustav og Emanuel Vigeland. Han er mest kjent for sine fremstillinger av dyr. Hans arbeider er representert i Nasjonalgalleriet, Riksgalleriet og ellers rundt om i Norge. Hans største samling finnes i “Krutthuset” i Kristiansand.